Бурен - езеро во шведската провинција Естерјетланд помеѓу градовите Буренсберги и Мотала. Површината на езерото е 28 км² додека најголемата длабочина е 14 м.

Бурен
Поглед на Бурен
ПодрачјеЕстерјетланд
Координати58°34′N 15°10′E / 58.567° СГШ; 15.167° ИГД / 58.567; 15.167Координати: 58°34′N 15°10′E / 58.567° СГШ; 15.167° ИГД / 58.567; 15.167
Сливни земјиШведска
Површина&1000000000000002800000028 км2

Езерото е составен дел на каналот Гета и реката Мотала. Градот Буренсбери, сместен на источниот брег на езерото, го добил името по Бурен. На јужната страна од езерото се наоѓа 'ртот Биргита (Birgittas udde) и благородничкиот имот на Улфес од 12 век. За време на студените зимски месеци, езерото замрзнува и со тоа станува популарно лизгалиште.