Бронхиолите се помалите гранки на бронхијалните дишни патишта во респираторниот тракт . Тие вклучуваат терминални бронхиоли, и респираторни бронхиоли што го означуваат почетокот на респираторната зона што доставува воздух до единиците за размена на гасови на алвеолите . Бронхиолите не содржат 'рскавица, како што содржат бронхиите, или жлезди во нивната подмукоза .

Бронхиола
Alveoli diagram.png
Дијаграм на алвеоли
Назнаки
TAA06.5.02.026
THH3.05.02.0.00005
FMAFMA:7410

СтруктураУреди

 
Лобул на белите дробови затворен во септа и обезбеден со терминална бронхија што се разгранува во респираторните бронхиоли. Секоја респираторна бронхиола ги снабдува алвеолите што се наоѓаат во секој ацинус придружени со гранка на белодробна артерија.

Пулмоналниот лобул е дел од белите дробови вентилирани од една бронхиола. Бронхиолите се приближно 1 mm или помалку во дијаметар и нивните sидови се состојат од цилијален кубоиден епител и слој на мазен мускул . Бронхиолите се делат на уште помали бронхиоли, наречени терминали, кои се 0,5 мм или помалку во дијаметар. Терминалните бронхиоли, пак, се делат на помали респираторни бронхиоли, кои се делат на алвеоларни канали . Терминалните бронхиоли го означуваат крајот на спроводната поделба на протокот на воздух во респираторниот систем додека респираторните бронхиоли се почеток на респираторната поделба каде се одвива размена на гасови .

Дијаметарот на бронхиолите игра важна улога во проток на воздухот. Бронхиолите го менуваат дијаметарот за да го зголемуваат или намалуваат протокот на воздух. Зголемувањето на дијаметарот се нарекува бронходилатација и е стимулирано од епинефрин или симпатични нерви за да се зголеми протокот на воздух. Намалувањето на дијаметарот се нарекува бронхоконстрикција и е стимулирано од хистамин, парасимпатични нерви, ладен воздух, хемиски надразнувачи и други фактори за да се намали протокот на воздух.

БронхиолиУреди

 
Бели дробови кои покажуваат бронхии и бронхиоли

Главните бронхии познати и како основни бронхии, во секое белодробно крило, кои се лев и десен бронх, создаваат секундарни бронхии познати како лобарни бронхии . Овие пак, доведуваат до терцијарна бронхија ( терциерно значење „трета“), позната како сегментална бронхија . Сегментите бронхиите се делат на четврти ред, петти ред и сегментални бронхии од шестиот ред пред да се поделат на бронхиоли. Овие се хистолошки различни од бронхиите по тоа што нивните sидови немаат хијалинска 'рскавица и имаат клубски клетки во нивната епителна обвивка. Епителот започнува како едноставен цилијарен колонозен епител и се менува на едноставен цилијарен кубоиден епител, бидејќи бронхиолите се намалуваат во големина. Дијаметарот на бронхиолите честопати се вели дека е помал од 1 мм, иако оваа вредност може да се движи од 5 мм до 0,3 мм. Како што е наведено, овие бронхиоли немаат хијална 'рскавица за да ја одржат својата патентност. Наместо тоа, тие се потпираат на еластични влакна прикачени на околното ткиво на белите дробови за поддршка. Внатрешната обвивка (ламина проприа ) на овие бронхиоли е тенка без присутни жлезди и е опкружена со слој на мазен мускул . Како што бронхиолите стануваат помали, тие се делат на терминални бронхиоли. Секоја бронхиола се дели на 50 до 80 терминални бронхиоли. [1] Овие бронхиоли го означуваат крајот на спроводната зона, која ја опфаќа првата поделба преку шеснаесеттата поделба на респираторниот тракт . Алвеолите стануваат присутни само кога спроводната зона се менува во респираторната зона, од шеснаесеттата до дваесет и третата поделба на тракт.

Терминални бронхиолиУреди

Терминалната бронхола е најстариот дистален сегмент на спроводната зона. Се разгранува од помалите бронхиоли. Секој од терминалните бронхиоли се дели за да формираат респираторни бронхиоли кои содржат мал број алвеоли. Терминалните бронхиоли се обложени со едноставен кубоиден епител што содржи клупски клетки . Терминалните бронхиоли содржат ограничен број на цилијарни клетки и немаат гоблични клетки . Клубските клетки се заоблени клетки за лачење протеини, без цилии. Нивните секрети се нелепливо, протеинско соединение за одржување на дишните патишта во најмалите бронхиоли. Секрецијата, наречена сурфактант, ја намалува напнатоста на површината, дозволувајќи им на бронхиолите да се прошират за време на инспирацијата и да ги спречат бронхиолите од колапс за време на експирацијата. Клубските клетки, матични клетки на респираторниот систем, произведуваат ензими кои ги детоксифицираат супстанциите растворени во респираторната течност.

Респираторни бронхиолиУреди

Респираторните бронхиоли се најтесните дишни патишта на белите дробови, со дијаметар од 0,5 мм . [2] Бронхиите се разделуваат многу пати пред да станат бронхиоли. Респираторните бронхиоли доставуваат воздух до површините за размена на гасови на белите дробови. [3] Тие се прекинати со алвеоли кои се тенки ѕидни евагинации . Алвеоларните канали се дистални продолженија на респираторните бронхиоли.

Клиничко значењеУреди

Бронхоспазам е потенцијално опасна по живот состојба која се појавува кога мазното мускулно ткиво на бронхиолите се стега, значително стеснувајќи го нивниот дијаметар. Најчеста причина за ова е астмата. Бронхоспазмот најчесто се третира со терапија со кислород и бронходилататори како албутерол .

Болестите на бронхиолите вклучуваат астма, бронхиолитис облитеран, инфекции на респираторниот синсицијален вирус и грип .

ВоспалениеУреди

Медицинската состојба на воспаление на бронхиолите се нарекува бронхиолитис.

НаводиУреди

  1. Saladin, K (2011). Human anatomy (3rd издание). McGraw-Hill. стр. 640-641. ISBN 9780071222075. 
  2. Merck Manual of Medical Information, home edition, copyright 1997, first printing of Pocket Books 1999, Pocket Books, a division of Simon and Schuster Inc
  3. Human Anatomy by Frederic Martini sixth edition, page 643