За други значења на поимот Брест, видете на појаснителната страница

Брест (француски и бретонски: Brest) — град на крајниот запад на полуостровот Бретања во Франција.

Брест

Според пописот од 1999 година градот и околината имаат 303.484 жители, додека населението на самиот град во 2004 година било проценето на околу 146.000.

Брест во литературата

уреди

Дејството во познатата поема Барбара од Жак Превер се случува во Брест во текот на Втората светска војна.

Надворешни врски

уреди