Брендан Морепловецот

Свети Брендан Морепловец англиски: Bréanainn of Clonfert (484577), познат и како Брендан Навигатор бил ранохристијански ирски светец од 6 век.

Свети Брендан Навигатор, минијатура од 15 век

Животопис

уреди

Бил роден во 484 година во Kлонфорт во градот Трали во Ирска. Од својата младост ги следел идеалите на египеtските аскети. Поголемиот дел од животот го поминал во клонфoртскиот манастир.[1] Се смета за основач на бројни монашки заедници на ненаселените острови како и на еден пловечки манастир на брод. Со бродот патувал на бројни мисиионерски патувања од кои забележителни се патувањата на Исланд во 551 година и на Гренланд 554 година. Постои легенда дека свети Брендан на своите патувања стигнал до северна Америка, до местата Њуфаундленд, Бермуди и Флорида и таму ја проповедал Библијата.[2][3]

Умрел во 557 година. Се смета дека е зажтитник на морепловците и патниците. како светец го слават во православната и римокатоличката црква.

Наводи

уреди
  1. Biography from A Little Book of Celtic Saints Saint Brendan the Navigator
  2. Navigatio sancti Brendani abbatis
  3. Brendan’s Fabulous Voyage — 1893 lecture by John Crichton-Stuart, 3rd Marquess of Bute, available from Project Gutenberg