Братучед[1][2] — во македонскиот јазик значи роднинска врска според која роднинските сродства се засноваат на заедничко потекло, односно според кој роднините го следат потеклото од еден или повеќе исти предци.

Првото колено се однесува на врска заснована на потекло од иста баба или дедо, или и двете. На македонски оваа врска се нарекува прв братучед или прва братучеда, со напомена дека е братучед по тетка, стрико или вујко или братучеда од тетка, вујко или чичко.

Второто колено се однесува на потекло од иста прабаба или прадедо или и двете. Оваа врска се нарекува втор братучед или втора братучеда.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди