Болт — вид прицврстувач со надворешен навој на кој доаѓа навртка. Болтовите се многу тесно поврзани со завртките.[1]

Делови и мерења

Генерално се прави грешка во дистинкцијата на болт и завртка. Постојат неколку практични разлики меѓу нив, но има и одреден степен на преклопување на функциите.

НаводиУреди

  1. „Bolt | Definition of Bolt by Merriam-Webster“. Merriam-webster.com. Посетено на 11 April 2016.