Бодрумкале во покраината Османие, Турција.

Бодрумкале ― рушевини на замок во покраината Османие, Турција. Се наоѓа на рид на 37°10′39″N 36°11′15″E / 37.17750° СГШ; 36.18750° ИГД / 37.17750; 36.18750. Неговото растојание до градот Османије е околу 12 км. Замокот е североисточно од античкиот град Кастабала. Во средниот век го контролирал патот од Средна Анадолија до брегот на Средоземното Море. Во 1973 година била објавена археолошка проценка и точен план.[1] Замокот бил поделен на два дела и има шест кули. Поголемиот дел од неговата ѕидарија била исечена директно од варовничкиот излив и не била преземена од античкиот град подолу. Долното ниво на јужната кула функционирало како цистерна. Истражувањето било спроведено под покровителство на Универзитетот во Калифорнија кај Беркли.[2]

Датиран е во 13 век[3] време на Ерменското Кралство Киликија. Кога замокот бил заземен од Рамаданидите во следниот век, тој веќе бил напуштен.[4]

НаводиУреди

  1. Edwards, Robert W. (1987). The Fortifications of Armenian Cilicia: Dumbarton Oaks Studies XXIII. Washington, D.C.: Dumbarton Oaks, Trustees for Harvard University. стр. 92–95, 282, pls.291a–291c. ISBN 0-88402-163-7.
  2. Photographic survey and plan of Bodrumkale
  3. Osmaniye governor's page (турски)
  4. „Travellers' page“ (турски). Архивирано од изворникот на 13 април 2016. Посетено на 22 јануари 2022.