Блокадија е глобално движење против екстрактивизам ;[1] и скитачка, транснационална конфликтна зона каде што секојдневните луѓе го попречуваат развојот на проекти за екстракција, особено во индустријата за фосилни горива.[1][2][3] Движењата на отпорот на блокадија се разликуваат од мејнстрим екологијата со употреба на конфронтациони тактики како што се граѓанска непослушност, масовни апсења, заклучувања и блокади за да се оспорат заканите што произлегуваат од придонесот на екстрактивистичките проекти за глобалните климатски промени и локалната еколошка неправда . Некои истражувачи заклучија дека Блокадија придонесува за транзиција кон поправедно општество.[4]

Дивергенцијата на Блокадија од мејнстрим екологијата првично беше идентификувана во врска со еколошките конфликти кои го оспоруваа развојот на катран песоци Алберта .[2] Зголемената употреба на тактиките Блокадија може да укаже дека повеќе луѓе ја губат довербата во способноста на капитализмот да спречи климатска криза .[1][2]

Позадина

уреди

Неуспехот на корпорациите и владите да се справат со климатската криза е опишан како државно-корпоративен криминал .[2] Конкретно, научниците презентираа докази дека дослухот меѓу канадската влада и мултинационалните корпорации за развој на Алберта Тар Сандс е пример за државно-корпоративен криминал, бидејќи маслото од катран песок е особено интензивно на ресурси за извлекување, рафинирање и транспорт. Катранските песоци придонесуваат непропорционално на емисиите на јаглерод. Овие научници велат дека придонесот на катран песок за глобалното затоплување и еколошкото уништување претставува напад врз луѓето и другите видови, вклучувајќи ги локалните жители и заедниците на првите нации .[2]

Дивергенцијата на Блокадија од мејнстрим екологијата се случи во контекст на отпорот кон развојот на катран песок со ова разбирање на придонесот на катран песок во климатската криза .[2]

Историја

уреди

Конфронтирачките тактики на Блокадија имаат долга историја во еколошкиот активизам . Џоан Мартинес-Алиер го посочува Движењето за опстанок на народот Огони како важен преседан во употребата на тактиката Блокадија против индустријата за фосилни горива.[5]

Наоми Клајн го припишува потеклото на терминот Blockadia на активистичката група Tar Sands Blockade за време на нивниот отпор кон гасоводот Keystone XL во 2012 година. Групата продуцираше едночасовен документарен филм „Blockadia Rising“ (2013) кој ги опишува опасностите од екстракцијата на катран песок и директните активности на групата, кои вклучуваа мрежа од блокади и седишта на дрвја што ги окупираа 86 дена, принудувајќи ја TransCanada да го пренасочи гасоводот. .[2]

Клајн го популаризираше терминот во нејзината книга „Ова менува сè“ од 2014 година за да опише „возена транснационална конфликтна зона… каде што обичните луѓе…се обидуваат да ја запрат оваа ера на екстремно извлекување со нивните тела или пред судовите“. Клајн го пишува тоа.

Блокадија не е специфична локација на мапата, туку скитачка транснационална конфликтна зона која се појавува со зголемена фреквенција и интензитет секаде каде што се обидуваат да копаат и дупчат проекти за екстракција, без разлика дали се работи за рудници со отворен коп, или за фракирање гас, или за нафта од катран песок. цевководи.[5][6]

Терминот исто така имал рани асоцијации со движењето Idle No More .[3]

Борбата против гасоводот Keystone XL ефективно ја претставил Блокадија на американската јавност.[2]

Наоми Клајн го популаризираше терминот Блокадија во книгата „Ова менува сè“, опишувајќи ја „возената транснационална зона на конфликт [...] каде што „редовните“ луѓе влегуваат таму каде што нашите лидери не успеваат“ долж целиот синџир на фосилни горива, од екстракција до транспорт до согорување.

Примери

уреди

Атласот за правда на животната средина има усогласено неколку примери на кампањи Блокадија од целиот свет.[5][7]

Граѓанското општество во Јужна Африка ги реструктуира своите предизвици за државно поддржани екстрактивистички проекти со тактиката Блокадија како одговор на масакрот на работниците во рудникот во Марикана во 2012 година [8]

Одлики

уреди

Покрај усвојувањето на конфронтирачки тактики, движењата на Блокадија се разликуваат од мејнстрим екологијата со интегрирање на грижи за еколошката правда и градење разновидни грасрут коалиции, каде што екологијата претходно ги нагласи кампањите на NIMBY, екологијата на познатите личности и застапувањето за законодавна акција.[1][3]

Учесниците на Блокадија имале тенденција да бидат повеќе загрижени за легитимноста отколку за законитоста и реагираат на согледана планетарна вонредна состојба.[3] Движењата на блокадија формираа неочекувани сојузи помеѓу грасрут групи кои реагираат на согледаните локални закани.[3]

Блокадија се потпирала првенствено на децентрализирано лидерство и често организирало акции преку социјалните медиуми.[3]

Мартинес Алиер и други научници ја опишувале Блокадија како мрежа на глобални кампањи со длабоко демократски пристап: учесниците се свесни за врските помеѓу локалната неправда и глобалната климатска криза. Стратегиите на Блокадија вклучуваат правни пристапи кои го потврдуваат правото на здрава животна средина и ги штитат локалните средства за егзистенција .[5]

Во популарната култура

уреди

Поетската збирка на Стивен Колис „ Проектот за барикади “ вклучува том со наслов „Еднаш во блокадија“ која ги критикува неолиберализмот и културниот национализам, а исто така забележува дека поетската критика е недоволен отпор кон овие прашања.[9]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Chen, Sibo (2021-12-02). „The rise of blockadia as a global anti-extractivism movement“. Local Environment. 26 (12): 1423–1428. doi:10.1080/13549839.2021.1969352. ISSN 1354-9839.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Bradshaw, Elizabeth A. (2015). „Blockadia Rising: Rowdy Greens, Direct Action and the Keystone XL Pipeline“. Critical Criminology (англиски). 23 (4): 433–448. doi:10.1007/s10612-015-9289-0. ISSN 1205-8629.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Chen, Sibo. 'Blockadia' helped cancel the Keystone XL pipeline — and could change mainstream environmentalism“. The Conversation (англиски). Посетено на 2023-01-28.
  4. Thiri, May Aye; Villamayor-Tomás, Sergio; Scheidel, Arnim; Demaria, Federico (2022-05-01). „How social movements contribute to staying within the global carbon budget: Evidence from a qualitative meta-analysis of case studies“. Ecological Economics (англиски). 195: 107356. doi:10.1016/j.ecolecon.2022.107356. ISSN 0921-8009.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Martínez-Alier, Joan; Owen, Alice; Roy, Brototi; Bene, Daniela Del; Rivin, Daria (2018-07-20). „Blockadia: movimientos de base contra los combustibles fósiles y a favor de la justicia climática“. Anuario Internacional CIDOB: 41–49. ISSN 2014-0703.
  6. Klein, Naomi (2014). This changes everything : capitalism vs. the climate. London. ISBN 978-1-84614-505-6. OCLC 890974047.
  7. EJOLT. „Blockadia: Keep Fossil Fuels in the Ground! | EJAtlas“. Environmental Justice Atlas (англиски). Посетено на 2023-01-28.
  8. Finkeldey, Jasper. „Lessons from Marikana?: South Africa's sub-imperialism and the rise of Blockadia“. South Africa's sub-imperialism and the rise of Blockadia. The Continuing Imperialism of Free Trade. doi:10.4324/9780203732809-12. Посетено на 2023-01-28.
  9. Nilson, Geoffrey (2020-09-22). „"It was always what was under the poetry that mattered": Reading the Paratext in Once in Blockadia by Stephen Collis“. Canadian Literature (English) (242): 79–100.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)

https://ejatlas.org/featured/blockadia