Битка на Вич

битка во Грчката граѓанска војна

Битка на Вич — битка на врвот Вич, Нередска Планина, една од најжестоките битки меѓу ДАГ и Грчката кралска армија во граѓанската војна во Грција. На 10 август 1949 година владината добро вооружена армија (80.000) ги нападнала позициите на X и XI дивизија на ДАГ. Силите на ДАГ брзо биле поразени и на 16 август биле принудени на повлекување кон Албанија.

Битка на Вич
Дел од Грчката граѓанска војна

Авијатичари на владината војска во офанзивата на Вич во текот на граѓанската војна во Грција
Датум 10 - 16 август 1949
Место Вич, Грција
Исход победа на Грчката кралска армија
Завојувани страни
 Кралство Грција ДАГ