Битката за Олту биле всушност две битки, првата (од 18 јуни до 25 јуни 1920 година) била битка помеѓу ерменските трупи и локалната турска милиција во областа Олту, Ерменија.[1] И втората била кога турските трупи ги истерале ерменските трупи од областа Олту на 3-5 септември 1920 година.

Позадина

уреди

Првата светска војна била завршена и Османлиската империја загуби. Руската Империја се распадна по Руската граѓанска војна со формирање на одделни влади во Грузија и Ерменија. Договорот од Севр што ги воспостави новите граници на Отоманската империја сè уште не бил потпишан. Округот Олту, познат тогаш како Ардахан-Олти,[2] бил анексиран од Русија во 1878 година, Грузија ја презела де јуре власта над неа кога тие побарале независност на 26 мај 1918 година. Демократска Република Ерменија (ДРР) исто така ја презела де јуре власта над овој регион на 28 мај 1918 година.

Наводи

уреди
  1. Hewsen, Robert H. and Salvatico, Christopher C. (2001) Armenia: A Historical Atlas University of Chicago Press, Chicago, p. 237. ISBN 0-226-33228-4
  2. The New York Times Current History: A Monthly Magazine: The European War Vol XIX, 1919, p.