Битка кај Клермона

Битката кај Клермона започнала на 1 февруари 1702 година. Оваа битка е дел од серијата војни за шпанското наследство. Конфликтот започнал помеѓу Австрија и Франција. По само пет месеци откако издвојувал победа, Евгениј Савоски одлучил да возврати на нападот на Франција. Австриската војска била статиционирана на запад, кај Клермона по текот на реката По. Егуен конфликтот го започнал во ноќта на 1 февруари, и го изненадил својот непријател Вилроа.

Битка кај Клермона
Дел од the Војна за шпанското наследство
Датум 1 февруари 1702
Место Клермона, Италија
Исход без победник
Завојувани страни
Habsburg Monarchy Хабсбуршка Австрија Франција Франција
Команданти и водачи
Евгениј Савојски Франсоа де Нефвил
Жртви и загуби
500 1000

Австријците успеале да го заземат градот заробувајќи голем број од командантите на француската армија. Французите имале околу 1000 жртви. На француската војска и пристигнала помош од страна на Ирската бригада, која ја принудило на Австрија да се повлече.