Битката кај Вац — битка која се одвила помеѓу силите на Светото Римско Царство и Отоманското Царство како дел од Големата турска војна на 27 јуни 1684 година,[5] во близина на градот Вац во централна Унгарија.

Битка кај Вац
Дел од Голема турска војна
Датум 27 јуни 1684
Место Вац, Будимски Пашалак
Исход Победа на Светото Римско Царство
Завојувани страни
 Свето Римско Царство Отоманско Царство
Команданти и водачи
Свето Римско Царство Карло V Кара Ибрахим-паша
Сила
38,000[1]–43,000[2]18,000[2]
Жртви и загуби
100[3]2,000[4]

Австриската армија победила во битката. [6]

Наводи Уреди

  1. Ernst Trost: Prinz Eugen von Savoyen; Vienna, Munich 1985; p. 47
  2. 2,0 2,1 Wheatcroft 2008, стр. 204.
  3. Bodart 1908, стр. 105.
  4. Wheatcroft 2008, стр. 205.
  5. Meyer Setton, Kenneth (1991). Venice, Austria, and the Turks in the seventeenth century. American Philosophical Society. стр. 273. ISBN 0-87169-192-2.
  6. Bodart 1908.