Битка кај Јичин

Битка кај Јичин или Гитчин (германски: Schlacht bei Gitschin) — битка во Австро-пруската војна на 29 јуни 1866 година, која завршила со победа на Прусија над австриските сили.

Битка кај Јичин
Дел од Австро-пруската војна
Battle of Gitschin 1866.jpg
Битка кај Јичин
Датум 29 јуни 1866
Место Јичин, Бохемија
Исход Пруска победа
Завојувани страни
Прусија Flag of the Habsburg Monarchy.svg Австрија
Саксонија Саксонија
Команданти и водачи
Август фон Вердер
Вилхелм фон Тамплинг
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Едуард Клам-Галас
Саксонија Алберт од Саксонија
Сила
26.000 66.000
Жртви и загуби
329 убиени
1.212 ранети
Flag of the Habsburg Monarchy.svg 4.704
Саксонија 591