Битеф театар

Театарот Битеф бил основан во 1989 година кај реконструираната германска евангелска црква кај Балонискиот пазар . Пред ова бил мал плоштад наречен „Плоштад Мира Траловиќ “ Улогата на театарот „Биттеф“ уште од првите денови бил, покрај реализацијата на фестивалот „ Битеф “, и ширењето на ефектите на фестивалот и новите театарски тенденции во текот на целата година.

Театар Битеф, пред плоштадот Мира Таиловиќ

КонцептУреди

Концепт на театарот „Битеф“ остана ист до денес. Отворено бил за сите видови на нови изрази, да ги надмине утврдените граници, да ги истражува и поддржува уметниците кои се подготвиле да преземат смели чекори. Театарот Битеф се обидувал да покаже дека театарот е институција која создавала култура, а не оној што само фаворизира одреден културен модел. Затоа посебно внимание се посветувало на театарските аспекти што биле недоволно развиени во домашниот театар, како што бил современиот танц и театарот за движење. Театарот „Битеф“ бил организиран во стилот на современите европски театри .

ПоврзаноУреди

  • Список на театри во Србија

Надворешни врскиУреди