Берсерк или берсерки — нордиските воини шампиони, кои првенствено се пријавени во исландски саги, за да бореле во гневен бес, карактеристика што подоцна довела до англискиот збор „берсерк“.

Bronsplåt pressbleck Öland vendeltid.jpg

Овие шампиони честопати би влегле во битка без заштитна долама. Берсерките се потврдени во бројни извори од Старо Норсеб, како и Улфхеонар (волк-палта).