Бенжамен (филм)

филм

„Бенжамен“ е француски филм од 1968 г. Режијата е на Мишел Девил (фр. Michel Deville), а покрај него на сценариото има работено и Нина Компане (фр. Nina Companeez). Главните улоги ги играат Мишел Морган (фр. Michellе Morgan), Мишел Пиколи (фр. Michel Piccoli), Пијер Клемен (фр. Pierre Clementi) Катрин Денев (фр. Catherine Deneuve).

ЗаплетУреди

Пијер Клемен е во главната улога во овој француски филм, сместен во 18 век, како тинејџерот Бенжамен. Тој налето оди на село кај своите роднини кои имаат голем имот. Девојката-сирак од соседнио тимот (Катрин Денев) започнува афера со него. Потоа таа спие и со благородникот (Мишел Пиколи), кој пак има афера со грофицата (Мишел Морган). На крај грофицата завршува со својот внук Бенжамен.