Смедеревски Санџак

(Пренасочено од Белградски пашалук)

Смедеревскиот санџак (исто така познат како Белградски пашалак) припаѓал на Румелискиот вилает.

Смедеревски санџак
Semendire Sancağı
Smederevski sandžak
Санџак на Османлиско Царство

1459–1817
Местоположба на Смедеревски санџак
Местоположба на Смедеревски санџак
Главен град Смедерево, Белград
санџакбег Али Бег Михалоглу
Историја
 -  Основана 1459
 -  Укината 1817
Денес во Србија

Кази во Смедеревскиот санџак уреди

Наводи уреди