Румелија

(Пренасочено од Румелискиот вилает)

За административната единица, видете Румелиски пашалак

Rumelia map.jpg

Румелија (турски: Rumeli, "Земја на Римјаните/Ромеите") е општ назив за земјите на Балканскиот Полуостров, односно денешните современи држави Албанија, Босна, Бугарија, Грција, Србија и Македонија.