Бела пирамида

Бела пирамида на Аменемхат II се наоѓа во пирамидалното поле во Дахшур, Египет, и сега е ништо повеќе од еден куп урнатини, откако била многу ископана за камен. Останатите варовнички урнатини довеле до нејзиното модерно име.

Бела пирамида
AmenemhaIIt-interne1.jpg
План на хипоџумот..
Аменемхат II
Координати29°48′20″N 31°13′22″E / 29.80556° СГШ; 31.22278° ИГД / 29.80556; 31.22278Координати: 29°48′20″N 31°13′22″E / 29.80556° СГШ; 31.22278° ИГД / 29.80556; 31.22278
ТипПирамида (руинирана)

Пирамидата е опкружена со голем правоаголен ѕиден ѕид. Голем дел од непроменетите гробови биле пронајдени во внатрешноста на овој ѕиден ѕид, кој им припаѓал на роднините на Аменемхат II, вклучувајќи ги гробовите на принцот Аменемханах и принцезите Ита, Кнумет, Итиуерет и Ситатеммерет. Од овие гробови се пронајдени широк спектар на погребни мебели, како што се дрвени ковчези, алабастерски парфемски тегли и канапски гради. Имало и големо количество убав накит во гробниците на Ита и Кнумет.

Во 1894 и 1895 година, Жак де Морган ископал во комплексот пирамида, концентрирајќи се на околните кралски гробови, а други области биле истражувани. Сеопфатна истрага за целиот комплекс допрва треба да се преземе.

ПОнатамошно читањеУреди

  • Verner, Miroslav, The Pyramids – Their Archaeology and History, Atlantic Books, 2001, ISBN 1-84354-171-8
  • Lehner, Mark, The Complete Pyramids, Thames & Hudson ISBN 0-500-05084-8