Бајрам — два големи исламски празника во годината. Првиот Рамазан бајрам, трае 3 дена еден по друг започнувајќи од првиот ден од месецот шевал, односно десеттиот месец според арапскиот календар.

Осветлени светла на џамија Кулшариф на Бајрам во градот Казан, Русија

Вториот празник, Курбан бајрам, трае 4 дена (10-13 зулхиџет, односно дванаесеттиот месец според исламски исламскиот календар) и се вика нарекува „празник на пожртвувањето“ затоа што тогаш се колат овни и им се делат на сиромасите.