Бајонет (француски: baïonnette) или штик (германски: Stich) — нож или бодеж што се прицврстува на цевката на пушката. Името бајонет го добил по францускиот град Бајон. Прицврстен на пушка, служи наместо старинско копје, а може да се користи и како обичен нож.

Пруски бајонет од крајот на 19 век
Бајонет

Историја уреди

Бајонети за прв пат биле користени во 17 век од селани во францускиот град Бајон, кои ставале ножеви на своите рачно изработени пушки, кои ги користеле како копја кога ќе останеле без муниција.

Наводи уреди

Литература уреди

Надворешни врски уреди