Баурејски јазик

Баурејскиот е скоро исчезнат јазик кој се зборува од околу 13 до 200 жители во Боливија. Јазикот е дел од аравачките јазици и се зборува во департманот Бени. На баурејскиот се преведени делови од Библијата. Голем број од Баурејците го смениле јазикот со шпански. Според уставот на Боливија, баурејскиот е еден од службените јазици во Боливија.

Баурејски јазик
Baure
Застапен воБоливија
Говорници13  
Јазично семејство
аравачки
  • јужни
    • боливиско-парански
      • мохоски
        • баурејски јазик
Статус
Службен воБоливија
Јазични кодови
ISO 639-3brg

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди