Барде или врч е сад кој служи за излевање или сипување на течности. Може да биде изработен од керамика, стакло или метал. Некогаш биле во поголеми димензии. Најчесто имаат една дршка, но, некои врсти можат да имаат и две или да бидат потполно без нив.

Минојскјско Барде од теракота

Се користиле од настанкот на првите култури, во текот на Антиката, па сè до денес.

Поврзано уреди

Галерија уреди

Надворешни врски уреди