Барбара Гитингс

Барбара Гити (Беч, Австрија, 31 јули 1932 година - плоштадот Кенет, САД, 18 февруари 2007 година) била истакнат американски активист за еднаквост на хомосексуалците.Таа го основала њујоршкиот огранок на организацијата Ќерките на Билитис помеѓу 1958-та и 1963-та година. Уредувала национални организации за весници помеѓу 1963 и 1966 година и работела заедно со Френком Каменијем на организацијата за првите протести што го привлекло вниманието на забраната за вработување хомосексуалци од најголемиот работодавач во САД на тоа време: Соединетите Американски Држави. Во текот на 1970-тите години,Гитингс била вклучена во работата на Американската асоцијација за библиотеки, каде што ја формирала првата група за хомосексуалци во професионална организација, со цел да промовира позитивна литература за хомосексуалноста во библиотеките. Таа била дел од движењето кое се залагало Американското психијатриско здружение да ја отстранила хомосексуалноста од списокот на ментални болести, што се случило во 1972 година. Нејзината животна мисија, рекла таа, била да ја соблече „наметката на невидливоста“ во врска со хомосексуалноста што ја поврзувало со криминал и ментална болест.

Американската асоцијација на библиотеки ја именувала за годишната награда за најдобар роман со геј и лезбејска тема по него - „Награда Барбара Гитингс“ .

НаводиУреди

 

Надворешни врскиУреди