Барапасаурус


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Барапасаурус|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Барапасаурус (Barapasaurus) род на изумрен диносаурус, тревојад, ран претставник на сауроподите.

Барапасаурус
Barapasaurus
Barapasaurus DB.jpg
реставрација
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Барапасаурус
Вид: Барапасаурус
Barapasaurus
Биномен назив
Барапасаурус тагореи
Жан "и др.",1975

Бил род на базален диносаурус сауропод од рана Јура во Индија.[1].

Опис и имеУреди

Единствениот вид е Барапасаурус. Барапасаурус потекнува од долниот дел на формацијата Кота, која потекнува од времето на Синемурија и Плиенсбахија од раната Јура. Затоа е еден од најраните познати сауроподи. Барапасаурусот е познат од приближно 300 коски од најмалку шест примероци, така што скелетот е скоро целосно познат, освен предните цервикални пршлени и черепот. Ова го прави Барапасаурус еден од најпознатите сауроподи од раната Јура.Името Барапасаурус („голема нога на гуштер“) потекнува од бара што значи „голема“ и пасаурус што значи „нога“ на неколку индиски јазици, вклучително и бенгалски; грчкиот збор sauros значи „гуштер“. Специфичното име тагореи значи „Тагоре“, што е поврзано со бенгалскиот поет, писател, сликар и музичар Рабиндранат Тагоре. Првата година на теренска работа била извршена по повод стогодишнината од раѓањето на Тагоре[2].

Наоди од фосили и детерминизацијаУреди

Иако е многу ран и неспецифичен сауропод, Барапасаурус го најавувал развојод на идните видови на повеќе сауроподи: цервикалните пршлени биле издолжени, што резултирало со долг врат. карлицата била краток врз која се потпрени колонообразни екстремитети што укажува на задолжително држење на четири нозе. Дури и големината, која се проценува на приближно 14 метри, била слична со големината на подоцнежните сауроподи.

'Рбетниот столб покажувал многу одлики што се типични за подоцнежните сауроподи, што им овозможило да достигнат големи димензии на телото, иако кај подоцнежните сауроподи овие карактеристики билемногу поразвиени. Централните и нервните 'рбети покажуваат рани навестувања за дупчење како мерка за заштеда на тежина. Грбните пршлени се стабилизираат со артикулации на хипофен-хипантум, додатоци кои ги поврзувале пршлените едни со други. Сакрумот се зајакнувал преку дополнителен четврти сакрален пршлен.

Од черепот, познати се само три цели заби и три круни. Најголемиот познат заб е 5,8 см во висина. Како и кај подоцнежните сауроподи, забите се во форма на лажица и покажуваат збрчкана емајл. Основна одлика е грубата структура[3].

КласификацијаУреди

Се дебатира за односите на овој род во рамките на Сауропода. Кога за првпат бил опишан во 1975 година, воопшто не се припишувал на една специфична група, иако било забележано присуство на многу основни карактеристики, слични на просауропод. Од 1984 година, Барапасаурус бил поврзан со друг ран сауропод, Вулканодон, во семејство наречено Вулканодонтида, иако ова семејство беше прогласено за неважечко од Пол Упчурч во 1995 година, бидејќи беше признато како полифилетично. Додека Вулканодон беше класифициран надвор од Еузауропода, Барапасаурус беше класифициран внатре во неа, што значи дека Барапасаурус е повеќе изведен од Вулканодон. Иако класификацијата на Упчрч била прифатена од повеќето палеонтолози, една неодамнешна студија од Бандиопајај и неговите колеги дошла до спротивен заклучок: овие палеонтолози изјавија дека Барапасаурус е всушност базален од Вулканодон и го отстранил од Еузауропода.

Кладограм на базална Сауропода
 Sauropoda 

 Jingshanosaurus


   

 Antetonitrus


   

 Chinshakiangosaurus


   

 Kotasaurus


   

 Barapasaurus


   

 Vulcanodon


   
 Eusauropoda 

 Shunosaurus


   

 Camarasaurus OmeisaurusБандиопадхајај 2010НаводиУреди

  1. Barapasaurus pictures and facts
  2. [Barapasaurus pictures and facts/ Barapasaurus]
  3. „Barapasaurus“. Архивирано од изворникот на 2021-03-20. Посетено на 2021-02-26.


Надворешни врскиУреди