Банкова улица (Киев)

Банковата улица (украински: Вулиця Банкова) е улица која се наоѓа во Киев, Украина. Улицата се наоѓа во Печерскиот регион. Во овој дел се наоѓа администрацијата на претседателот на Украина.

Банкова улица
Вулиця Ярославів (украински)
Square in front of House with Chimaeras.JPG
Поранешни називи:Царедатска, Банкова, Комунистичка и Орџоникидзе.
Место:Киев, Украина

Улицата била изградена во текот на 1870 година. Во текот на својата историја, таа се нарекувала Царедатска, Банкова, Комунистичка и Орџоникидзе.