Балташтица - средновековна топилница локализирана во близина на селото Саса, Македонска Каменица. Високо во планинскиот предел, под врвот Руен и непосредно до изворите на Козја Река се присутни многубројни остатоци од топена оловна руда. [1]

НаводиУреди

  1. Коцо, Димче (1996).Археолошка карта на Република Македонија. Скопје: МАНУ. ISBN 9789989101069