Бакарис[1] е род на едногодишни грмушки од семејството Главоцветни (Asteraceae). Тие се најчесто познати како бакарис, но понекогаш се нарекуваат „метли“, бидејќи многу видови имаат мали тенки лисја што личат на вистинските метли. Тие воопшто не се поврзани со овој род, туку припаѓаат на сосема поинаква лоза на евдикоти.

Бакарис е најголемиот род со над 500 видови.[2] Се среќава низ Америка, расте главно во потоплите региони на Бразил, Аргентина, Колумбија, Чиле и Мексико,[3] со B. halimifolia што се протега на север долж атлантскиот брег до јужниот врв на Нова Шкотска во Канада.[4]

Доколку се присутни, лисјата на бакарис растат на стеблото наизменично. Цветовите обично се бели или розови.

Некои видови бакарис се токсични за животните; особено B. coridifolia може да доведе до некроза во гастроинтестиналниот тракт на говеда, коњи, овци и зајаци.

Сите бакарис се дводомни, освен Baccharis monoica.[5]

КласификацијаУреди

Бакарис е поврзан со родовите Archibaccharis и Heterothalamus . [6]

Родот бакарис е именуван по (Дионис), римскиот бог на виното.[6]

ЕкологијаУреди

Ларвите на некои видови Пеперуги, како што се брзите молци Phymatopus californicus и P. hectoides ги јадат овие растенија.

УпотребаУреди

Неколку видови бакарис се одгледуваат поради густата, но флексибилна структура на стеблото што создава добар ветробран.

Растенијата од овој род се богати со терпени, а некои се користат како народен лек.

Цветовите Бакарис се богати со нектар, а неколку видови се добри медоносни растенија. Особено B. dracunculifolia е високо ценет од пчеларите.

КонзервацијаУреди

Неколку видови бакарис (особено од северните Анди) се речиси исчезнати поради уништување на живеалиштата. Растенијата кои растат во Нова Шкотска, Канада, се заштитени.[4]

ИнвазивностУреди

Некои видови бакарис, како што е <i id="mwhQ">B. halimifolia</i>, станале инвазивни плевели на места како што се Австралија и Шпанија, каде што не се ендемични.

Избрани видовиУреди

 
Baccharis rhomboidalis

Поранешни видови кои биле сместени во бакарисУреди

Следниве видови се меѓу многуте за кои се сметаше дека припаѓаат на родот бакарис, но сега се класифицирани во други родови:

 • Isocoma veneta (Kunth) Greene (како B. veneta Kunth )
 • Pluchea foetida (L.) DC. (како B. foetida Л. )
 • Pluchea indica (L.) Помалку. (како B. indica Л. )
 • Ozothamnus hookeri Sond. (како B. lepidophylla DC. )
 • Вернонантура бразилијана (Л.) Х. Роб. (како B. brasiliana Л. )
 • Vernonanthura montevidensis (Спренг. ) H.Rob. (како B. montevidensis Spreng. )[7]

НаводиУреди

 1. Sunset Western Garden Book, 1995:606–607
 2. Senecio, formerly considered the largest genus of the family, is now divided into a number of genera, each with fewer species than Baccharis.
 3. http://www.arkat-usa.org/get-file/19602/ Baccharis (Compositae) - Maria José Abad* and Paulina Bermejo
 4. 4,0 4,1 „Species at Risk Conservation Fund 2009 Approved Projects:“. Nova Scotia Canada Department of Natural Resources. Посетено на 11 October 2011.
 5. Fernandes, Geraldo Wilson; Santos, Jean Carlos (2014-06-26). Neotropical Insect Galls (англиски). Springer. стр. 195. ISBN 978-94-017-8783-3.
 6. 6,0 6,1 „Baccharis Linnaeus“. Flora of North America.
 7. „GRIN Species Records of Baccharis. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. Посетено на 2010-12-11.

БиблиографијаУреди

Надворешни врскиУреди