Базилдон

град во Есекс, Англија

Базилдон (англиски: Basildon) — град во Соединетото Кралство во англиската грофовија Есекс. Со процените од 2007 во град живеело бројка од 101.811 население. Се наоѓа 40 километри од источно централнните Лондон и 18 километри јужно од Челмсфорд кој е административен центар Есекса.

Базилдон настсанал 1948 како нов град после Втора светска војна за потоа тука да се досели населението на Лондон. Градот е формиран на подрачје од 4 села од кој Базилдон бил централно, па градот го преземал тоа име. Иначе, ово село за првпат се споменува во историските извори 1086.

Логото на Базилдонските академии

НаселениеУреди

Со процените, во градот 2008 живело 101.811 жители.