Бавност (сеизмологија)

Бавноста (s) - количина воведена во сеизмологијата што е реципрочна брзина. Така, времето на патување на бран е растојанието што бранот го поминува повеќе пати од бавноста на медиумот (во сеизмологијата, тој се однесува на различни слоеви на Земјата кои покажуваат различна густина) Така,

Бавност = 1/Брзина

Ако ја поделиме патеката проследена со зракот на N сегменти со број i = 1, 2.. N вкупното време на патување на бранот е

Затоа, преостанатото време на патување се должи на заминувањата во бавноста што ги доживува бранот долж патот на зракот.

Сонично мерењеУреди

Мерења на времето на интервален премин, назначено  , направени за време на жично мерење се користат за да се утврдат звучните брзини на ѕидниот камен во дупнатини. Користената алатка има извори и приемници кои се во контакт со бунарот и го мери одложувањето помеѓу изворот што се активира и сигналот што се прима. Мерењата се вообичаени во единиците на микросекунди по стапка и се снимаат на дневникот на бунарот.[1]

НаводиУреди

  1. Glover, Paul. „16. The Sonic or Acoustic Log“ (PDF). Petrophysics MSc Course Notes. Посетено на 28 февруари 2021.

Надворешни врскиУреди