Баварците се Германци од Баварија, Германија. Тие се потомци на Баварите, кои живееле на територијата на денешна Баварија и околината во римско време.

Баварци
Бајуверн
Бајворн
Flag of Bavaria (lozengy).svg
Знаме на Баварија
Јазици
Баварски
Германски
Вероисповед
Романски Католицизам, Протестанизам
Сродни народи
Други Германски народи
(особено Германци)

Баварците се препознаваат по:

  1. раѓање или живеалиште во Слободната држава Баварија
  2. јазик и култура (баварско наречје, историја на Баварија, баварска култура).

Постои политичка патрија наречена Bayernpartei („Партија на Баварија“) која се залага за самостојност на Баварија.