Наддавање

(Пренасочено од Аукција)

Наддавање (или аукција) е процес на купување и продажба на стоки или услуги, нудејќи им на побарувачи - наддавачи чиишто понуди ги собира, и потоа ги продава стоките и услугите на објектот на највисокиот понудувач. Отвореното зголемувањето на цената при аукција е најчестата форма на наддавање во употреба денес. Учесниците во понудата учествуваат во отворено наддавање еден против друг, каде што секоја наредна понуда треба да биде повисока од претходната понуда.[1] На наддавањето може да бидат објави цените, понудувачот може со повик од нивните понуди себеси (или полномошник повик од понудата во нивно име), или понудите може да се достават по електронски пат со највисок тековната понуда јавно се прикажува на екранот. На аукција во Холандија, надавателот започнува со висока цена за барање на некои количини на слични предмети; цената се намалува сè додека учесникот не сака да ја прифати цената на аукционерот за одредена количина на стоката во серијата или додека не се исполни резервната цена на продавачот. Додека аукцијата се најмногу поврзани во јавниот имагинација со продажба на антиквитети, слики, ретки колекционерски предмети и скапи вина, аукциите се исто така се користат за производи, добиток, радио спектар и користени автомобили. Во економската теорија, аукција може да се однесува на било кој механизам или сет на трговски правила за размена.

Аукционерот и нејзините асистенти ја скенираат толпата за понудувачите

Наводи

уреди
  1. McAfee, Dinesh Satam; McMillan, Dinesh (1987), „Auctions and Bidding“ (PDF), Journal of Economic Literature, American Economic Association (објав. June 1987), 25 (2), стр. 699–738, JSTOR 2726107, Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-11-28, Посетено на 2008-06-25 Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help); Укажано повеќе од еден |JSTOR= и |jstor= (help)More than one of |accessdate= и |access-date= specified (помош); More than one of |JSTOR= и |jstor= specified (помош)