Атеистички феминизам

Атеистички феминизам — движење кое се залага за феминизмот во рамките на атеизмот. Атеистичките феминистки исто така се противат на религијата како главен извор на угнетувањето и нееднаквоста на жените, верувајќи дека поголемиот дел од религиите се сексистички и угнетувачки за жените.[1]

НаводиУреди

  1. "Does God Hate Women?". New Statesman. Посетено на 2010-07-26.