Архангел Салатил

Архангел Салатил на православна икона

Салатил (арам. צלתיאל „Богомолител“, хебр. שאלתיאל) е еден од Седумте архангели во Православието.[1] Во иконографијата, сам или со поединечни карактеристики, прикажан е како понизно се моли, со симнат поглед и прекрстени раце на градите.[2] Негов особен атрибут е молитвата,[3] и православците бараат помош од него ако нивната молитва е пореметена, невнимателна, или ладна. Во Католицизмот прикажан е како носи две риби закачени на жица и стап со лејка врзана на него.

НаводиУреди

  1. Имиња и чинови на ангели (англиски)
  2. Небесниот домаќин и нашиот современ живот (англиски)
  3. Рационалните небесни сили (англиски)

ПоврзаноУреди


Седум свети архангели

Варахил | Гаврил | Јегудил | Михаил | Рафаил | Салатил | Урил