Аризба (старогрчки: Ἀρίσβη = „онаа која патува најдобро“) — лик од старогрчката митологија, ќерка на пророкот Мероп, првата сопруга на тројанскиот крал Пријам и мајка на неговиот син Есак. Таа живеела на планината Ида во близината на Троја.[1]

Наводи

уреди
  1. „Registar imena i reči s objašnjenjima“ во: Krista Volf, Kasandra. Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 164.