Арапски коњ ( arap.  , DMG Ḩişān'Arabi) трка со коњот роден на Арапскиот Полуостров . Со карактеристична форма на глава и висока поставена опашка, арапскиот коњ е една од најпрепознатливите раси на коњи во светот. За арапскиот коњ се пронајдени археолошки докази на Блискиот Исток , кои се постари од пред 4.500 години. Нивната скелетна структура потсетува на модерен арапски коњ. Низ историјата, арапските коњи се ширеле низ светот преку војна и трговија, а се користеле за подобрување на другите раси со додавање брзина, софистицираност, издржливост и силни коски. Денес, арапските крвни линии се наоѓаат во речиси секој модерен тркачки коњ.

Арапски коњ