Апостол Урбан

македонски епископ и еден од 70-те апостоли

Апостол Урбан или Урбан Македонски (наречен и Урван) — еден од Седумдесетмината апостоли. Тој, заедно со апостол Стахиј, апостол Амплиј, апостол Наркис, апостол Апелиј и апостол Аристовул биле помошници на Апостол Андреј[1].

Од страна на апостол Андреј бил поставен за епископ на Македонија. Починал како маченик, а неговиот ден се празнува на 31 октомври.

Апостол Урван е почитуван како светец во православието и католицизмот.

Наводи уреди