Антонија Коело Новело (23 август 1944) - лекар од Порторико и администратор за јавно здравје. Таа била вицеадмирал во корпусот на јавна здравствена служба на САД и служела како 14-ти генерален хирург на САД од 1990 до 1993 година. Новело била првата жена, и прва Хиспанка која служела како генерален хирург. Новело исто така служела како комесар за здравство за државата Њујорк од 1999 до 2006 година.

Антонија Коело Новело
Антонија Коело Новело