Анет Е. „Пеко“ Хосои — американски машински инженер, биофизичар и математичар, тековен професор на Машински факултет и придружен декан за инженерство на Масачусетскиот технолошки институт.[1]

Анет Е. "Пеко" Хосои
Националностамериканка
Полиња
Установи
Образование
Теза„Намалени димензиони модели за различни хидродинамички системи“ (1997)
Поважни награди
Страница
hosoigroup.wordpress.com

ПридонесиУреди

Истражувачките интереси на Хосои вклучуваат динамика на флуидите, неконвенционална роботика и био-инспириран дизајн.[1][2] На пример, еден од нејзините проекти развил робот кој се движел како полжав со екструдирање на вештачки лиги од полжавот и придвижување врз нив.[3] Таа, исто така, проучувала како жилет школките го претвораат песокот во жив песок додека се вкопуваат,[4] и дизајнирале облека за мокро, користејќи материјали кои ги имитираат термоизолационите својства на крзното од видра.[5] Таа е основач на програма за спортско инженерство во МИТ, кој го започнала во 2011 година, по фрустрацијата со перформансот на нејзиниот велосипед за планина на патеката за спуст за велосипеди.[6]

Ран живот, образование и кариераУреди

На Хосои и бил даден прекарот „Пеко“, по нејзината јапонска баба, заради нејзината сличност со Пеко Чан, девојката која е прикажана на пакувањето за Фуџија јапонските бонбони.[1] Студирала физика на Принстон универзитетот и го завршила докторатот по физика на Чикашкиот универзитет во 1997 година, под заеднички надзор од страна на Тод Ф. Дупонт и Лео Каданоф.[1][7][8]

Дошла во МИТ во 1997 година, како инструктор по математика.[1] По постдикторските студии на Курант Институтот за математички науки и по земање на местото асистент професор по математика на Харви Муд колеџот во 2001 година,[8] таа се вратила во МИТ, како редовен факултетски член во 2002 година.[1] Таа држела заеднички состанок во Одделот за математика во МИТ од 2010 година.[9] Во МИТ, таа, исто така, била вклучена во менторство на жените во инженерството, и станала првата жена на која и е доделена позицијата на придружен главен соработник во машинското инженерство.[10]

Награди и признанијаУреди

Во 2012 година Хосои станала соработник на Американското друштво за физика „за нејзината иновативна работа во тенките флуидни филмови, како и за студијата на нелинеарни интеракции помеѓу вискозните флуиди и деформабилните интерфејси вклучувајќи ја формата, кинематика и реолошката оптимизација во биолошките системи“.[11]

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 „Anette "Peko" Hosoi named associate dean of engineering“, MIT News, August 2, 2017, Посетено на 2017-09-15
 2. Butterman, Eric (August 2017), Inspiration from the Trees, ASME
 3. Farrar, Lara (July 9, 2008), Snails inspire design for state-of-the-art robots, CNN
 4. Guarino, Ben (May 12, 2015), „The science behind that strange viral video of a clam digging through sand“, Washington Post
 5. Daley, Jason (October 10, 2016), „Coming Soon: Otter-Inspired Wetsuits; A team at MIT has figured out exactly how otter and beaver fur keeps the animals warm in cold water“, Smithsonian
 6. Chu, Jennifer (February 18, 2014), „Engineering Thrills: MIT's STE@M is developing next-generation sporting equipment, from fishing reels and kiteboards to skis for disabled athletes“, MIT Technology Review
 7. Анет Хосои at the Mathematics Genealogy Project
 8. 8,0 8,1 Ringen, Randy; Austin, Jim (October 26, 2001), „The Changing of the Guard at Harvey Mudd“, Science
 9. Anette Hosoi, MIT Mathematics, Архивирано од изворникот на 2018-01-15, Посетено на 2017-09-17
 10. O’Leary, Mary Beth (July 31, 2017), „Closing the gender gap in mechanical engineering“, MIT News
 11. APS Fellows nominated by the Division of Fluid Dynamics, 2012, retrieved 2017-09-15.

Надворешни врскиУреди