Биофизиката е интердисциплинарна наука која ги користи методите од физиката при проучување на биолошките системи. Таа ги поврзува физиката и биологијата, особено физиологијата. Проучувањата се вршат на сите нивоа на живата материја од молекуларно ниво па до ниво на цели организми.

Мембрани и канали: K++ канал, селективен филтер
Динамика на хемоглобинот од окси во диокси промена

Терминот „биофизика“ првично бил воведен од страна на Карл Пирсон во 1892 година.[1][2]

Наводи

уреди
  1. Pearson, Karl (1892). The Grammar of Science. стр. 470. Надворешна врска во |title= (help)
  2. Roland Glaser. Biophysics: An Introduction. Springer; 23 април 2012. ISBN 978-3-642-25212-9.