Андреа Андрин

Еленор Андреа Андрин (1888–1972) - шведски лекар, пацифист и феминистка. Како лекар, таа специјализирала во третман на дијабетес, комбинирајќи ограничувања во исхраната со инсулин. Како истакната фигура во шведското женско движење, таа станала член на совет на меѓународна демократска федерација на жени во 1945 година, подоцна станала и потпретседател. Таа била претседател на Svenska Kvinnors Vänsterförbund (Здружение на левичарски жени на Шведска) од 1946 до 1964 година. Силен поборник за нуклеарно разоружување, во 1953 година и била доделена Сталинската награда за мир.[1][2]

Андреа Андрин

НаводиУреди

  1. „Andrea Andreen“. Göteborgs Universitet. Посетено на 20 October 2017.
  2. „Research Experiences: Francisca de Haan“. United Nations History Project. December 2011. Архивирано од изворникот на 2016-01-07. Посетено на 20 October 2017.