Андерс Ек (7 април 1916–17 ноември 1979) бил шведски филмски глумец. Роден бил во Гетеборг, Шведска, а починал во Стокхолм. Тој бил оженет со Биргит Калберг и е татко на танчерот Никлас Ек (роден 1943 година), танчерот Матс Ек и глумицата Малин Ек (близнаци родени 1945 година).

Андерс Ек

Филмографија уреди

година Наслов Улога Белешки
1942 година Ослободете се! Селанец Незабележано
1943 година Кога младите ќе се разбудат Каре
1944 година Си требаме еден на друг
1944 година Следете го ова на Јохансон Оле
1944 година Стоп! Размислете за нешто друго Мартен Бергфелт
1944 година Девојката и ѓаволот Олоф
1945 година Црни рози Берт Торел
1950 година Девојка со зумбули Елијас Корнер - уметник
1953 година Следи до Клоцкрике Боле
1953 година Пилевина и ЛАЖЕН Фрост
1957 година Седмиот печат Монахот
1967 година Јас сум љубопитен (жолт) Водач за вежбање Незабележано
1969 година Обредот Себастијан Фишер ТВ филм
1972 година Плаче и шепоти Исак
1976 година Здраво бебе Самиот

Надворешни врски уреди