Англигермански народ, кои потекнуваат од Ангелн на полуостровот Јитланд во денешната сојузна покраина Шлезвиг-Холштајн. Првите писмени извори за Англите се споменуваат од страна на римскиот историчар Тацит.

Roman Empire 125.svg

Во периодот од III до V век, во времето на големата преселба на народите, Англите заедно со Саксонците, Јутите и Фризите се населиле на територијата на денешна Велика Британија, но во тој период тој бил населен претходно од страна на Келтите. Во периодот од VII до XX век, Англите и Саксконците се соединиле во една етничка група позната како Англосаксонци, со кое го удриле темелот за создавањето на современата англиска нација.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди