Ангелски водопад

Ангелски водопад (домородно име: Kerepakupai merú) е највисокиот светски водопад со висина од 979 метри, а слободен пад на водата од 807 метри. Сместен е во Канајма националниот парк во регионот Гран Сабана од државата Боливар, Венецуела. Висината на водопадот е толку голема што водата е расеана од силните ветрови и се менува во магла пред да дојде до земјата.


Делумно наоблачен поглед на Англескиот водопад изутрина

Надворешни врскиУреди