Ана Магдалена Стексен (27 мај 1870 - 15 октомври 1904) — шведски научник, лекар и патолог. Таа била првата жена доктор на медицина во Шведска.[1]

Ана Стексен

Ана Стексен била ќерка на генерал мајорот Јохан Олоф Билдау Штексен. Таа била дипломиран уметник на Универзитетот во Упсала во 1890 година, а истата година станала студент на институтот Каролинска. Специјализирала патологија и студирала во Тибинген и Париз 1898-99.

Таа се стекнала со титулата доктор на медицина во 1900 година со своето истражување дали има вистина во тогашната популарна теорија дека ракот е предизвикан од Saccharomyces cerevisiae.[2] Нејзиното истражување не било убедливо, но доволно интересно за да собере средства за да продолжи со истражувањето. Починала поради инфекција предизвикана од нејзината работа во нејзината лабораторија.

НаводиУреди

  1. Milton, Lena: Anna Magdalena Stecksén i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
  2. Milton, Lena: Anna M Stecksén i Svenskt biografiskt lexikon (2007-2011), band 33