Александра (принцеза на Грција)

Александра Георгиевна (30 август 1870 - 21 септември 1891) била грчка и данска принцеза, како и голема руска кнегиња, и сопруга на Павел Александрович, кој пак бил син на рускиот император Александар II.

Александра
принцеза на Грција и Данска
Голема кнегиња Александра Георгиевна

Princess Alexandra of Greece and Denmark (August 30, 1870–September 24, 1891).jpg
Сопружник Павел Александрович
Деца
Голема кнегиња Марија Павловна
Големи кнез Дмитриј Павлович
Династија Династија Шлезвиг-Холштајн-Сондербург-Гликсбург
Династија Романови
Татко Георги I (Грција)
Мајка Олга Константиновна
Почивалиште Кралски гробишта, Грција

Таа е родена на островот Крф во Грција, како принцеза Александра Шлезвиг-Холштајн-Сондербург-Гликсбург. Таа била ќерка на гркиот крал Георги I и неговата сопруга Олга Константиновна. Таа пак била сестра на грчкиот крал Константин I.

Во 1889 година се омажила за големиот кнез на Русија, Павел Александрович, со кој имале две деца:

Во својот седми месец од својата поредна бременост, Александра Георгиевна излегла на прошетка покрај реката Москва и наеднаш паднала. Веќе следниот ден добила големи болки, за да најпосле го роди својот син и по шест дена кома почине.