Акимаса Накамура (中村 彰正, Nakamura Akimasa, fl. 1990s) (роден во 1961) е јапонски астроном.

Тој е плоден пронаоѓач на астероиди. Работи во опсерваторијата Кума Коген. Неговите набљудувања на сјајноста на астероидите сериозно се сметаат светска класа.

Астероидот 10633 Akimasa (1998 DP1)[1], кој орбитира меѓу Марс и Јупитер, е наречен според него во 1999 година.

Накамура астероидот 44711 Carp (1999 TD4) го нарекол според својот омилен безбол тим, Хирошима Карп.[2]

Наводи

уреди
  1. 10633 Akimasa at NASA JPL Small-Body Database accessed 4 август 2007
  2. August 2003 Asteroid/Comet/Meteor News Архивирано на 27 ноември 2012 г. accessed 4 август 2007

Надворешни врски

уреди