Аквамаринот (лат. aqua marinā, морска вода) e транспарентен полускапоцен камен, кој е еден од вариететите на берилот. Има сина или тиркизна боја и личи на бојата на морето. Бојата може да му варира, така што жолтиот берил се нарекува хелидор, розовиот морганит, а белиот гошенит.

Необработен аквамарин

Најголемиот аквамарин е пронајден во 1910 г. во Марамбаја во Минас Жераис во Бразил. Тежел 110 кг, долг 48,5 cm и со пречник од 42 cm.

Скапоцените камења и нивното влијание на човекотУреди

 
Обетки од аквамарин, бисер и син жад

Скапоцените камења можат да влијаат на состојбата на човечкиот ум и тело. Ако се носат на телото или во близина на телото моќта на камењата влијаат на лечење или ублажување на психичките и физичките проблеми. Сината боја на аквамаринот го поттикнува чувството на верност и постојаност и е поттик за длабоки размислувања. Симболизира надеж, здравје, младешка виталност и вредност. Римските морепловци верувале дека аквамаринот носи среќа на море и ја спречува морската болест.

Скапоцените камења и хороскопските знациУреди

Се смета дека за секој хороскопски знак постои скапоцен камен кој му одговара. Така аквамаринот е камен кој се препорачува за следниве хороскопски знаци: бик, близнаци, скорпија, водолија и риби.

Надворешни врскиУреди

perlenoire.mk Архивирано на 27 декември 2018 г. (македонски)