Адрастеја (месечина)

Адрастеја (grč. Αδράστεια) e јупитеров втор најблизок познат сателит. Кружи околу Јупутер на оддалеченост од 129 000 км и го поминува за само 7 часа и 9 минути. Димензиите му се 23x20x15 км, што му дава просечен пречник од околу 16 км. Масата на овој сателит изнесува 1.91x1016 кг.

Орбитите Метида и Андрастеја се наоѓаат внатре во Јупитеровиот главен прстен, поради што се сомнева дека можат да бидат извор на материјалите за прстен. Орбитите на двата сателита се внатре во Рошевата граница, па дури и поради нивните мали димензии да избегнат распад, тие порано или подоцна ќе паднат на Јупитер.

Ги открил тогашниот студент, денес познатиот астроном, Дејвид Џевид на фотографиите за Војажер 2 во 1979 година.

Надворешни врскиУреди