Адам Дариус (англиски: Adam Darius; р. 10 мај 1930)[1]американски танчер, пантомимичар, писател и кореограф. Како изведувач се појавил во над 85 држави на шест континенти. Како писател издал 19 книги и напишал 22 претстави. Моментално живее во Еспо, Финска.[2]

Адам Дариус: Хелсинки, 2007.

Во емисија посветена на неговата кариера, ББС го опишала како „еден од најисклучителните таленти на XX век“.[3]

Наводи уреди

  1. Internet Movie Database
  2. Mime Centre Архивирано на 3 септември 2009 г..
  3. Foreword by Araceli Uriarte in Darius. A Audition Monologues, Kolesnik, 2000 (p.viii).

Надворешни врски уреди